nikola kolevНикола Колев е роден през 1956 година в Свиленград.Завършва ПУ "Паисий Хилендарски" специалност математика.

 

От 1980 до 1983 година 
е учител по математика Техникума по механизация на селското стопанство  в Пазарджик. От 01.09.1983 год е директор на ОУ „К. Величков”, с. 
Паталеница, общ. Пазарджик.Като директор в Паталеница в периода 2003- 2013 издава 43 броя бюлетина "Искрици".От 2000 година заедно с Ина  
Церовска-директор на Младежкия дом в Пазарджик организират всяко лято  Шекспирови театрални празници в двора на училището.Повечето граждани  
на Пазарджик го срещат по улиците с фотоапарат в ръка.По негови думи причината да се захване с фотография е красотата на вечерен Пазарджик.
Три поредни години годишните календари на Ансамбъл „Пазарджик“ саподготвени с негови кадри.Има три самостоятелни изложби на тема „Пазарджик“.
През месец май 2015 год. в парк „Острова“ бе открита четвъртата му изложба,този път на открито с кадри на тема „Пазарджик в миналото и сега“.Членува във фотографска задруга „Пловдив“.
През 2012 год. печели големия конкурс на „Аз репортерът“ в телевизия bTV.През 2014 год. във фотоконкурса „Водата и градът“ на РК София към КАБ печели ІІ място.
През 2015 и 2016 год. има две трети места във фотоконкурса „Благотворителността през обектива“ на Фондация „Помощ за благотворителността в България“.
През 2015 год. в конкурс на вестник „Пазарджишка Марица“ е обявен за „Творец на годината“ в раздел „Фотография“.През 2015 год. е награден от кмета на община Пазарджик, г-н Тодор Попов за принос в развитието на културата в гр. Пазарджик.На 5 май 2018 г. с. Попинци се проведе Национален фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци 2018“ Преди началото на фестивала, във фоайето на читалището бе открита фото изложба с негови кадри, отразяваща в снимки красиви моменти от зимно-пролетните обичаи представени от участващите групи в XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри, провел се на 16 и 17 март в с. Попинци.
 
Много интересни кадри от живота на Пазарджик ще останат за поколенията Благодарение на Никола Колев.

 

В момента има 12  гости и няма потребители и в сайта

Брой прегледи на статиите
61537