atanas cholakovАтанас Николов Чолаков е роден на 15 май 1946 г. в гр. Батак.

 

Средно специално образование получава в Пазарджик.
От 1969 до 1971 г. учи в Института за културно-просветни кадри в Хасково, специалност - музика, където дирижира студентския хор.
От 1973 до 1977 г. учи в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. През 1977 г. завършва с отличие и ректорска награда специалността ръководство на фолклорни ансамбли.
На 17 септември 1977 г., заедно със съпругата си Ира, се завръща в Пазарджик.
Назначен е за музикален методист и председател на Окръжния център за художествена самодейност. Започва да дирижира различни хорове, с които получава златни медали от провежданите фестивали. Успоредно с диригентската дейност е преподавател по тамбура и китара в Батак и Пазарджик - Градска школа по изкуствата, Младежки дом, Профсъюзен дом на културата, училище „Георги Брегов".
Пазарджик е роден град на Николай и Десислава - двете деца на семейство Чолакови. Днес Десислава Чолакова е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР.
През 1982 г. Атанас Чолаков става главен художествен ръководител и диригент на хора на Ансамбъла за народни песни и танци „Пазарджик".
Негова е идеята за Национален фестивал на професионалните състави. От 1993 г. Пазарджик е домакин на този престижей форум с шест издания.
 
 
Текст:Марин Маринов

В момента има 30  гости и няма потребители и в сайта

Брой прегледи на статиите
61554